Samhällsvetenskapsprogrammet
Är du nyfiken på Individen och samhället?
Samhällsvetenskapsprogrammet är valet för dig som tycker om att utforska samhällets strukturer och de krafter som styr det. Om du är nyfiken på hur vårt samhälle är uppbyggt och vill förstå vad som påverkar det, då är detta programmet för dig.
Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig kunskaper om samhället, kommunikation, politik, ekonomi, historia och livsåskådningar.
Utbildningen kommer att utrusta dig med insikter om andra människors livsvillkor och samband i samhället, samt kopplingar mellan människor och påverkan från politiska, ekonomiska och kulturella faktorer. Du kommer att kunna ifrågasätta, diskutera och aktivt påverka den värld du lever i.
Inriktning media
På sam/media lär du dig bland annat om samhället, kommunikation, politik, ekonomi, historia och medieproduktion. Utbildningen ger dig kunskaper om andra människors livsvillkor och samband i samhället, t.ex. mellan människor, politiska, ekonomiska samt kulturella influenser, så att du kan ifrågasätta, diskutera och påverka.
Du kommer att studera kommunikation som journalistik, information och reklam. Du får praktiskt öva på att kommunicera via text, bild och foto med olika mediatekniker och inom olika mediakanaler.
Kort om programmet!
Matematik 2b* 100p
Filosofi 1, 50p
Moderna språk*, 200p
Psykologi 1 50p
Psykologi 2a 50p
Journalistik, reklam och information 100p
Medier, samhälle och kommunikation 1 100P
Valbara kurser 300p
Inriktning beteendevetenskap
Är du intresserad av människors beteende, interaktioner, konflikthantering och gruppdynamik? Då kan sam/bet vara något som passar dig. Denna inriktning ger dig insikter inom områden som psykologi, sociologi och pedagogik. Du lär dig om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang samt om kommunikation, lärande och ledarskap.
Du lär dig även om människors agerande som individer och som deltagare i grupper, organisationer och samhällen.
Kort om programmet!
Vad kan jag göra efter studenten?
När du har avslutat gymnasiet kommer du att vara väl rustad för att fortsätta dina studier på universitetet inom samhällsvetenskapliga och humanistiska områden.
För att få grundläggande behörighet till högskola och universitet krävs att du har läst minst 2500 poäng och har godkänt i 2250 av dessa, däribland ska gymnasiearbetet, svenska 1-3, engelska 5 och 6 samt matematik 1 ingå.
Högskola/Universitet
Polis, Jurist, Psykolog, Lärare,Mäklare, Konstnär, Statsvetare, Ekonom, m.m.
Tekniskt basår
Civilingenjör, t ex designingenjör, miljöingenjör eller byggingenjör.
Yrkeshögskola
Grafisk formgivare, Fotograf, Spaterapeut, Musik och event manager m.m.
Folkhögskola
Administratör, Författare, Dokumentärfilmare, m.m.